Ballet voor volwassenen

Heb je er altijd al van gedroomd om balletlessen te volgen, maar heb je het gevoel dat het te laat is? Hoewel professionele ballerina’s op jonge leeftijd beginnen, is het nooit te laat om ballet te leren. Balletlessen voor volwassenen bieden een leuke manier om je lichaam strakker en leniger te maken terwijl je de basistechnieken van ballet leert. Bovendien zorgt ballet voor een betere en sierlijkere houding en maakt het je zelfverzekerder. Andere voordelen zijn coördinatie, evenwicht, kunstzinnigheid, zelfexpressie, kracht en flexibiliteit. En dit allemaal terwijl je danst! Niet voor niets is ballet voor volwassenen populair en wordt het steeds populairder. Bij ons kan je terecht voor balletlessen voor elke leeftijdsgroep, van jongvolwassenen tot senioren.

Ik moest me er altijd toe zetten om naar de sportschool te gaan. Tegenwoordig kijk ik uit naar de balletles en ik merk een versnelde ontwikkeling van mijn lichaam.

Met ballet voor volwassenen kan je zo ver gaan als je wilt. Je kan deelnemen aan optredens op het podium en op spitzen dansen. Zoals bij elke nieuwe vaardigheid, is er natuurlijk inzet toewijding voor nodig om ballet te leren maar dat maakt het alleen maar leuker!

Een goede school met ballet voor volwassenen

Er zijn honderden balletscholen in Nederland. Bij veel balletscholen wordt ook ballet aan volwassenen gegeven. Ballet is technisch en het is dan ook belangrijk dat je van een gediplomeerde docent balletles krijgt. Het gebeurt nogal eens dat volwassen lessen minder serieus genomen worden. Plezier tijdens de les is belangrijk maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van de kwaliteit. Bij Elena Ballet zal je merken dat kwaliteit en plezier erg goed samengaan. We nemen de lessen voor volwassenen net zo serieus als die voor jongeren.

De balletles

Een balletles begint gewoonlijk met een opwarming, waarna oefeningen aan de barre worden uitgevoerd en vervolgens oefeningen in het midden van de zaal. In het begin leer je de basisstappen en -bewegingen op een rustiger tempo. Naarmate je vaardiger wordt, worden de stappen en bewegingen complexer en sneller. De les duurt meestal een uur.

Tijdens een balletles wordt er begonnen met oefeningen aan de barre, deze worden uitgevoerd met één hand op de barre. De oefeningen worden eerst aan één been gedaan, daarna aan het andere. De barre-oefeningen zijn bedoeld om je techniek en lenigheid te verbeteren. Na de barre gaat men naar het midden van de ruimte voor centrumwerk. Hier worden de oefeningen van de barre zonder ondersteuning uitgevoerd en worden deze omgezet in meer dynamische combinaties. Hierdoor leer je echt dansen. Centrumwerk bestaat uit Adagio en Allegro. Adagio is langzame elegantie die helpt bij balans en controle en Allegro is snel met sprongen en pirouettes. Traditioneel wordt de les afgesloten met Reverence, een elegante combinatie met een buiging. Ballet is een traditionele dansvorm uit Frankrijk, daarom zijn de termen vaak in het Frans, maar door herhaling leer je deze snel.

Kleding en haardracht tijdens de les

Voor klassiek ballet is er speciale kleding is ontwikkeld, met als hoofddoel letselpreventie. Hoewel ballet een veilige sport is, kan verkeerde techniek leiden tot blessures aan knieën en rug. Door het dragen van de juiste balletkleding, kan de docent controleren of de techniek juist wordt uitgevoerd. Omdat iedereen in de les hetzelfde aan heef voelen leerlingen zich ook meer op hun gemak. De voorgeschreven balletkleding voor de volwassenen les bestaat uit een blauw balletpakje, een blauwe tailleband, een roze balletpanty en roze balletschoenen.

Het dragen van los haar, een staart of vlecht kan tijdens oefeningen zoals pirouettes gevaarlijk zijn voor jezelf of andere leerlingen. Daarom wordt er verwacht dat er een strakke balletknot gedragen wordt. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar ook voor meer balans tijdens oefeningen zoals pirouettes. Een balletknot blijft ook goed zitten, zodat leerlingen niet voortdurend aan hun haar hoeven te zitten tijdens de les.

 

Klassiek ballet volwassenen Hilversum en Rotterdam