Balletknot

Waarom moet tijdens klassiek ballet je haar in een strakke balletknot gedragen worden?

  • Een balletknot zorgt ervoor dat je haar niet in het gezicht of de ogen komt van een andere ballerina of van jezelf. Stel dat je een pirouette doet zonder balletknot. Dan zal je haar met een grote snelheid in je gezicht kunnen slaan. 
  • Een balletknot stelt je in staat om te draaien zonder door je eigen haar in je ogen geraakt te worden (of dat je haar in de ogen van een ander komt). Dit voorkomt ernstig oogletsel. Ook zal het spotten en draaien veel succesvoller zal gaan. 
  • Als ieders haar in een balletknot zit, hebben leraren meer zicht op je bovenlichaam, hals en hoofd en kunnen beter corrigeren. Bovendien is het wanneer het haar van iedereen er hetzelfde zit het makkelijker om te zien wie wat doet.
  • Indien haar niet goed vast zit wordt in het midden van oefeningen vaak geplukt aan haar. Een balletknot is zodanig gemaakt dat het haar tijdens de les net los gaat. 
  • Tot slotte bestaat het effect van spierherkenning. Indien een leerling tijdens de les steeds hun haar wegvegen bij bepaalde oefeningen zal dit op het podium automatisch ook gebeuren omdat de leerling dat gewend is. Zelfs als het haar dan wel in een balletknot zit.

Een klassieke balletknot maken is heel eenvoudig en neemt na wat oefening niet meer dan 3 minuten in beslag. Wat je nodig hebt is een elastiekje, een knotnetje (dit is een heel dun haarnetje in de kleur van je haar) en haarspeltjes.