Waarom balletkleding

Zoals bij veel sporten wordt er bij ballet ook speciale kleding gedragen. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van de lessen en de veiligheid van de leerlingen. Klassiek ballet vereist een specifieke kleding om de bewegingen te ondersteunen en blessures te voorkomen. Bij Balletschool Elena vragen we daarom dat alle leerlingen tijdens de lessen in de voorgeschreven kleding verschijnen. In de studio dragen we alleen de voorgeschreven balletkleding bestaande uit een balletpakje en balletpanty, zonder onderkleding of andere kleding zoals broekjes of rokjes eroverheen. Dit is niet alleen om eenheid te creëren, maar ook om de juiste houding en bewegingen te bevorderen. Bovendien, iedereen draagt hetzelfde, dus niemand hoeft zich onzeker te voelen.

Letsel preventie

Je hebt twee botjes aan voorkant van je heupen en twee botjes achter boven je bilspieren. De voorste worden de Anterior Superior Iliac Spine (of ASIS) genoemd en de achterste worden de Posterior Superior Iliac Spine (of PSIS). Deze zijn essentieel voor een docent om te zien of de leerling de juiste heup uitlijning heeft. Als deze punten niet op één lijn liggen, is de kans groot dat de leerling de heup en rug te veel instelt of of roteert en daarmee op den duur zichzelf blesseert. De docent kan deze punten niet zien als de leerling een korte broek, een rok, een legging, joggingbroek of een lang hemd draagt.

balletkleding slecht
Een voorbeeld waar leerlingen gecorrigeerd moeten worden. Ik zie niets!

Dan zijn er de knieën. Aan de voorzijde van het dijbeen zit een spier, de rectus femoris. Als een leerling beenwarmers een joggingbroek, een donkere balletpanty of een hotpants draagt kan de docent niet zien of de rectus femoris goed geactiveerd is. Ook kan de docent niet zien of de knie boven de tenen is en of de knie recht is of gedraaid en of er uit je heup uitgedraaid is. Dit leiden tot een kapotte knieschijf en dat is wat we natuurlijk niet willen.

Tot slot is het belangrijk dat de docent goed zicht heeft op de enkels zodat deze niet verdraaien of kantelen.

Balletschool Hilversum
Dans veilig, respecteer de kledingvoorschrift

Corrigeren

Bij Elena Ballet stellen wij hoge eisen aan onze leerlingen, ook als het gaat om de juiste balletkleding. Dit is niet alleen vanwege de esthetiek, maar ook omdat de juiste kleding de bewegingsvrijheid en blessurepreventie ondersteunt. Bovendien is het dragen van dezelfde kleding voor alle leerlingen belangrijk, omdat de docent hierdoor beter in staat is om correcties aan te brengen. Dit zorgt voor eenheid in de groep en een betere leerervaring voor iedereen. Wij vragen daarom aan onze leerlingen om de voorgeschreven kleding te dragen, zonder uitzondering.

Praktisch

De docent heeft de expertise om betaalbare en gepaste balletpakjes te selecteren, waardoor leerlingen niet onnodig veel geld hoeven te besteden aan dure kledingstukken of accessoires. De kleding kan ook als basis dienen voor een optreden.

Hier vind je de voorschriften van balletschool Elena.

De balletkleding nodig voor de balletlessen bestel je in onze webshop.