Waarom balletkleding

Je bent misschien niet super enthousiast over het dragen van alleen een balletpakje en balletpanty in de studio. Misschien voel je je een beetje ongemakkelijk. Denk maar iedere leerling draagt hetzelfde dus niemand hoeft zich onzeker te voelen. En waarom moet je dit eigenlijk dragen? Ik bedoel, leggings zijn ook nauwsluitend, toch? En kan ik niet op zijn minst een rok of hotpants dragen? Bij sommige scholen nemen ze de balletkleding niet zo nauw. Hieronder uitleg waarom de juiste balletkleding erg belangrijk is. Belangrijk voor kinderen, jongeren en uiteraard ook voor volwassenen. (bron: beyondthebarre)

Letsel preventie

Je hebt twee botjes aan voorkant van je heupen en twee botjes achter boven je bilspieren. De voorste worden de Anterior Superior Iliac Spine (of ASIS) genoemd en de achterste worden de Posterior Superior Iliac Spine (of PSIS). Deze zijn essentieel voor een docent om te zien of de leerling de juiste heup uitlijning heeft. Als deze punten niet op één lijn liggen, is de kans groot dat de leerling de heup en rug te veel instelt of of roteert en daarmee op den duur zichzelf blesseert. De docent kan deze punten niet zien als de leerling een korte broek, een rok, een legging, joggingbroek of een lang hemd draagt.

balletkleding slecht
Een voorbeeld waar leerlingen gecorrigeerd moeten worden. Ik zie niets!

Dan zijn er de knieën. Aan de voorzijde van het dijbeen zit een spier, de rectus femoris. Als een leerling beenwarmers een joggingbroek, een donkere balletpanty of een hotpants draagt kan de docent niet zien of de rectus femoris goed geactiveerd is. Ook kan de docent niet zien of de knie boven de tenen is en of de knie recht is of gedraaid en of er uit je heup uitgedraaid is. Dit leiden tot een kapotte knieschijf en dat is wat we natuurlijk niet willen.

Tot slot is het belangrijk dat de docent goed zicht heeft op de enkels zodat deze niet verdraaien of kantelen.

Dans veilig, respecteer de kledingvoorschrift

Corrigeren

Wanneer de leerlingen hetzelfde dragen, kan de docent beter een leerling in de groep corrigeren. Een heup te hoog, een elleboog op de verkeerde plek, een gedaalde pols, enz. Dit omdat het oog van de docent niet wordt afgeleid door verschillende kleding van elke danser.

Praktisch

Een docent heeft de kennis om een goed balletpakje uit te kiezen voor een voordelige prijs. Daarom worden leerlingen niet op onnodige kosten gejaagd voor dure pakjes en onnodige assessoren zoals hotpants en rokjes. Iedere leerling draagt exact hetzelfde dus niemand hoeft zich onzeker te voelen. Omdat iedereen hetzelfde balletpakje draagt kan dit ook dienen als basis voor een uitvoering.

Hier vind je de voorschriften van balletschool Elena.

De balletkleding nodig voor de balletlessen bestel je in onze webshop.