Waarom balletkleding

Net zoals bij veel andere sporten, speelt de juiste kleding een essentiële rol in ballet. In onze studios vragen we alle leerlingen om tijdens de lessen uitsluitend de voorgeschreven balletkleding te dragen. Deze bestaat uit een balletpakje een bijpassende tailleband (de kleur is afhankelijk van de les) en een roze balletpanty, zonder toevoeging van onderkleding, broekjes of rokjes eroverheen. Lang haar wordt in een klassieke balletknot gedragen.

Zichtbaarheid van de Lichaamshouding:

Het dragen van balletkleding zorgt ervoor dat de lichaamshouding van de danser duidelijk zichtbaar is voor de balletdocent. Dit is cruciaal bij het corrigeren van technieken, met name bij het uitdraaien vanuit de heupen. Rokjes of broekjes kunnen bepaalde aspecten van de lichaamshouding verbergen, waardoor het voor de docent moeilijker wordt om nauwkeurige correcties te geven.

Focus op Heupuitlijning:

Bij klassiek ballet is het behouden van de juiste heupuitlijning essentieel voor het uitvoeren van bewegingen en ter voorkoming van blessures. Het dragen van een taillebandje over het balletpakje maakt het voor de docent mogelijk om de heupen en de uitlijning ervan beter te observeren. Rokjes of broekjes kunnen visuele obstructies vormen en de aandacht van de docent afleiden van deze belangrijke details.

Blessurepreventie bij Uitdraaien:

Het uitdraaien vanuit de heupen in plaats van de knieën is een fundamenteel aspect van klassiek ballet. Het dragen van de voorgeschreven balletkleding  bevordert de juiste uitvoering van deze techniek en minimaliseert de kans op blessures die kunnen ontstaan ​​door onjuiste draaibewegingen, vooral bij de knieën. Extra kledinglagen kunnen de bewegingsvrijheid beperken en de natuurlijke uitlijning verstoren.

Uniformiteit in de Les:

Het vasthouden aan het voorgeschreven balletkleding zonder extra lagen draagt bij aan een uniforme uitstraling in de les. Dit schept een gevoel van eenheid en maakt het voor de docent gemakkelijker om de technieken van alle dansers te evalueren en corrigeren. Bovendien ervaren onze leerlingen het voordeel dat iedereen dezelfde kleding draagt, waardoor niemand zich onzeker hoeft te voelen.

Aanschaf balletkleding

De voorgeschreven balletpakjes en bijpassende taillebandjes zijn speciaal gemaakt voor Elena ballet en verkrijgbaar bij de balletschool. De roze ballet panty’s zijn ook verkrijgbaar bij de balletschool via de docent of de webshop

Balletschool Hilversum